Fire års fengsel for nettovergrep og voldtekt

En mann i midten av 20 årene fra Vest-Agder er dømt til fire års fengsel for ett tilfelle av voldtekt av barn under 14 år og flere tilfeller av nettovergrep mot mindreårige.

Tekst: Tore Myrberg   Illustrasjonsfoto av rettssal

Saken var nylig oppe i Kristiansand tingrett, hvor det kom rystende detaljer om hvordan mannen gjennom en chattetjenste fikk kontakt med mindreårige jenter og gutter.

Ett av tiltalepunktene omhandlet seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år, og det var denne saken som utløste hele etterforskningen. Mannen ble pågrepet av politiet mens han var i sin bil sammen med ei jente 1. mai i fjor.

Fant flere forhold

Som følge av pågripelsen ble det foretatt ransaking av og hos mannen, og politiet fant da seksualisert innhold på hans datamaskin og tilhørende harddisk.

De to mest alvorlige tilfellene omhandlet barn under 14 år som han i ett tilfelle forledet til å utføre seksuelle handlinger, og i et annet forsøkte å få to barn til å utføre seksuelle handlinger med hverandre. I det siste tilfellet etterfulgte ikke barna mannens oppfordring.

Han ble i tingretten også dømt for to tilfeller av seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år og seks tilfeller av krenkende adferd overfor barn under 16 år.

Straffen på fire års fengsel omfatter også produksjon av og besittelse av overgrepsbilder/video.

Tilsto alle forhold

I utgangspunktet tilsa forholdene, i følge tingretten, en fengselsstraff 5,5 til 6 år. Mannen fikk imidlertid strafferabatt for å ha tilstått alle forholdene. I tillegg har det vært en lang saksbehandlingstid i saken, uten at mannen kan lastes for det.

Straffen på fire år tilsvarer det som regnes som minstestraff i saker som handler om seksuell omgang med barn under 14 år.

I tillegg til ubetinget fengsel ble mannen også dømt til å betale 100 000 kroner i erstatning til personen han hadde fysisk sex med mens vedkommende kun var 14 år.