Kumlokk er Risørs nye suvenir

Jakten på nye suvenirer fra Risør gjør at det snart kommer et par stilige plagg i en eller flere av Risørs butikker. Alt basert på byens egne kumlokk.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Midt i Prestegata i Risør ligger tre kvinner på kne rundt et kumlokk. En ikke helt vanlig situasjon i Risørs gater. Bakgrunnen er at de jakter på nye suvenirer som kan markedesføre Risør.

– Det begynte med kjøleskapmagneten og nøkkelringen hvor vi bruker et kumlokk med navn og logo for byen. De fikk vi på plass i juli og har solgt mange av til turistene allerede, forteller Asta Gautland Andersen hos Embla Design.

Sånn ser kjøleskapmagneten ut som allerede er i salg.

Et skritt videre

Ved å bruke et kumlokk fikk man en suvenir som er unik for Risør, samtidig som den har et stilig uttrykk. Det gjorde at Berit Tjelmeland Adeler, som driver BAdeler, fikk en idé.

– Hvorfor ikke trykke det samme på skjerf og t-skjorter, sier hun.

Prøveprosjektet onsdag vitnet om at Berit snakker sant. For selv om det ble brukt vanlig maling for å lage eksempler, sto både skjerf og t-skjorte fram som noe helt spesielt.

– Disse blir bare så tøffe, skyter Mona Rhein inn, mens hun fotograferer i vei for å dokumentere det hele.

Tøffe t-skjorter ment for mannfolka. Prøveeksemplaret er trykt direkte på et kumlokk i Prestegata.

Skjerf til jul

Risør By AS har fått 150 000 kroner fra regionalt næringsfond til å utvikle suvenirer, og nå spørs det bare hvor raskt man kan få ting i produksjon. For selv om sommersesongen er over, vil nok både skjerf og t-skjorter egne seg godt også som gaver.

– Når det gjelder t-skjortene så klarer vi nok ikke å få de på plass før i løpet av våren 2019. Men, skjerfene satser vi på å ha klare før jul, sier Gautland Andersen.

Det fine med alt som etter hvert kommer på plass i denne serien, er at de ikke er tenkt som eksklusive varer hos noen få, utvalgte butikker. Det vil si, suvenirene er eksklusive i sin nyskapning, men skal være tilgjengelig flere steder.

– Dette skal være ting alle butikkene i Risør kan få lov til å selge. Det gjelder alt fra kjøleskapmagnetene og nøkkelknippene til de nye tingene vi setter i gang nå.

Disse skjerfene kommer nok til å bli populære som julegave.