Hentet Norges største levende hummer til akvariet

I dag fikk Wieger van Brunschot på plass en attraksjon han håper skal trekke publikum til Wieger van Brunschot. Vi snakker om en hummer på 5,3 kilo.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Selv om taler den daglige lederen ved Risør akvarium dette til å være Norges største hummer, noe han håper publikum har lyst til å se.

– Dette er stort for oss, og vil helt åpenbart trekke folk. Nå kan publikum få se den største, levende hummeren i Norge, ja kanskje i Norden, sier van Brunschot med et stort smil.

– Kan dere forte dere å ta bilder? Den er ganske tung, sier van Brunschot med et stort smil.

Kan bli eldgammel

Foreløpig skal nyanskaffelsen få hvile før den blir kontrollert på vekt og lengde. Men, målingene som ble gjort før den ble hentet til Risør tilsier noe over 80 centimeter.

– Vi snakker om en hummer som vel er rundt 30 år gammel. Men, hummer kan bli veldig gamle. Det er 15 år til jeg skal pensjonere meg, og jeg håper denne er her fortsatt da.

Akkurat hummeren man nå har på plass i Risør Akvarium, er tatt opp på Vestlandet. Selv om det nok er mer store hummer der enn på Sørlandet, ser ikke van Brunschot bort fra at man kan ha slike eksemplarer også i reservatet i Risør.

– Jeg tror det er mulig. Dykkere har sett hummer her de mener er på rundt 3,5 kilo. Og det er jo slik at de virkelig store hummerne kommer seg jo ikke inn i teinene vi bruker under prøvefisket.

Det vekker oppsikt når Norges største hummer er på vei inn.

Interessert i tips

I tiden framover skal fremvisningen av «Norges største levende hummer» brukes for alt den er verdt. Så får det heller være at det går rykter om at enda større hummer er hentet opp på Vestlandet.

– Det var ingen større da vi sjekket opp på nett tidligere. Men, om det skulle dukke opp noen som er større, er vi veldig interessert, sier Wieger van Brunschot, som tydelig har satt seg fore at folk skal måtte reise til Risør for å se Norges største av havets kardinal.

Det er for øvrig i fiskebutikken Br. Berggren i Sandefjord hummeren var på mellombesøk før den ble hentet av Risør Akvarium. Her fanget NRK interesse for saken. 

Sverre Stenersen og Wieger van Brunschot observerer hummeren i et kar hvor den kun skal være midlertidig.

Regler for hummerfiske

  • Krav om påmelding til fisket
  • Blåsen skal merkes med navn, adresse og registreringsnummer.
  • Teinene skal røktes minst én gang i uka.
  • Påbudt med nedbrytbar bomullstråd i fluktåpningen.
  • Fluktåpningen for hummerfiske er Ø60 mm og for krabbefiske er kravet Ø80 mm.
  • Maks 10 teiner per båt
  • Minstemålet i hele landet er på 25 centimeter, og et maksimalmål på 32 centimeter gjelder langs Skagerrakkysten.
  • Hummer med rogn er totalfredet

Hummersesongen for fritidsfiskere varer fra 1. oktober til 30. november. Fra Møre og Romsdal og nordover kan du fiske til og med 31. desember.

Med sine over 80 centimeter lengde er den nye hummeren i Risør Akvarium godt over maksimalmålet på 32 centimeter.