Bli med storfint besøk å rydde Stangholmen

Førstkommende lørdag kan du bli med på en ryddeaksjon på Stangholmen hvor den verdenskjente indiske miljøforkjemperen Afroz Shah deltar.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Det er mange krefter som går sammen når Shah kommer til Risør førstkommende helg. For i tillegg til deltakelse med strandrydding på Stangholmen, er det også folkemøte i Kunstparken.

Wieger van Brunschot ved Risør Akvarium er med å planlegge ryddeaksjonen lørdag, og sier det ikke er tilfeldig at man har valgt Stangholmen.

– Der er det både mye søppel og lett å komme fram. Noen steder ligger det dype lag, og det er når du begynner å komme ned i disse lagene og finner sjokoladeemballasje fra 1976, du begynner å skjønne omfanget og at det virkelig synker inn, sier van Brunschot til iRisør.no.

Får mer og mer fokus

Selv har Wigers ryddet på strender siden han var 15 år. Selv om omfanget av forsøpling er stor, finner han glede i at folk endelig begynner å få øynene opp for problemet.

– Det er mer aksjoner for å rydde nå, og vi har allerede vært en tur ute tidligere i år. Denne gangen håper vi mange kommer, og turen ligger ute på portalen Hold Norge Rent.

Plastbiter og plasttau er gjenganger når det gjelder søppel i havet.

I tillegg til Afroz og de som er med ham, skal det også en gruppe speidere ut. Ut over dette er det åpent for alle å bli med.

– Risør II skal ta med speiderne og noen flere ut, mens vi kommer til å kjøre resten over i akvariets båt med så mange turer som det trengs. Det er fint om folk melder seg på i forkant, men man kan også møte opp litt over klokken 10.30 lørdag på torvet ligger, sier van Brunschot.

Her er link til aksjonen og påmelding for de som ønsker det: https://holdnorgerent.no/aksjon/164414/

Mye plast og isopor

Den kjente indieren skal også innom akvariet for å se deres utstilling om søppel. Der vil han få se ting det er typisk å finne i Risørs skjærgård.

– Det som går igjen er plasttau, uidentifiserbare plastbiter og isopor. Det fine når man er med på disse aksjonene og bruker våre sekker, er at man samtidig er med i kystlotteriet og kan vinne premier.

Hvor mye man kan få opp i løpet av et par timer, avhenger veldig av antallet personer som er med. I tillegg spørs det hva slags søppel man finner.

– Jeg blir mer imponert over noen som plukker opp 300 små plastbiter enn de som tar med et bildekk. Samtidig er det jo bra at begge deler ryddes.

Inne i Risør akvarium er det en egen utstilling med hva som er hentet opp fra havet av søppel.

Tenk før ting blir søppel

Selv om engasjementet fortsatt er stigende når det gjelder søppelplukking i Risør, kan ikke Wigers van Brunschot la være å tenke over hvor mye enklere det hadde vært om folk tenkte seg mer om.

– Jeg tror ikke de som står et stykke fra havet skjønner at den plastflaska eller isoporen de kaster eller mister på grunn av regnet på sikt flyter ut i havet. Der blir de til mange småbiter med plast. De skjønner heller ikke hvor mye arbeid det er å plukke dette opp igjen.

Men, opp skal det. Og nettopp derfor mobiliseres det til strandrydding 6. april.

– Vi skal sørge for at alle som ønsker det kommer seg ut til Stangholmen for å bidra, avslutter van Brunschot.