Lørdag er den store Strandryddedagen

Vi er allerede inne i Strandryddeuka, og førstkommende lørdag arrangeres Strandryddedagen over hele landet. Og da selvsagt også i Risør.

Tekst og Foto: Tore Myrberg

I Risør er det Risør Akvarium står bak det hele. Med seg har de samarbeidspartnerne Team Rubicon, Hold Norge Rent og Naturvernforbundet.

– Alle kan jo rydde strender hele året, men det er litt ekstra fokus ed Strandryddeuka og Strandryddedagen. Derfor håper vi å få flest mulig med, forteller Wieger van Brunschot ved Risør Akvarium.

Jakter plasten

Han synes mange har blitt flinke til å bidra med rydding, samtidig som noe synes det er fint når akvariet kan legge til rette.

– De som ønsker kan dra ut på egen hånd for å rydde, men lørdag kan også folk møte opp her på akvariet klokken 12, så bruker vi vår båt til å frakte ut de som er med. Vi har sekker, hansker og oversikt på steder å rydde.

Selv om det kan plukkes alt mulig av søppel, er det fortsatt plast som er hovedmålet når det arrangeres Strandryddedag.

– Det er mye søppel fortsatt, men det er plasten som er det viktigste målet. For de som skal ut på egenhånd, oppfordrer vi om å sjekke på ryddeportalen.no for å se hvor andre har ryddet. Her håper vi folk også legger inn når de har vært ute og ryddet et område, sier van Brunschot.

Noen frynsegoder

Det er renere natur og god samvittighet som er hovedpremien ved å delta på lørdagens Strandryddedag. Samtidig er det også noen flere frynsegoder.

– Alle som leverer plastsekker med kystlotteriet på får utdelt lodd og er med i trekningen av premier. Vi gjør som i fjor og trekker ut fem gavekort på 1000 kroner hver. Samtidig håper vi lokale bedrifter kan bidra med å sponse premier, slik at det blir et attraktivt lotteri å være med på.

Trekningen er etter at sommeren er over, og så langt i år har man merket stor økning i deltakelsen.

– I tillegg til å delta i kystlotteriet vil de som er med oss ut lørdag få komme gratis inn på akvariet etter plukkingen. Så her oppfordres barnefamilier til å bli med.