Et spennende møte med «Den hvite rose»

Folkeakademiet i Risør har fått med seg Aktive Fredsreiser til å hente inn forfatteren Peter Norman Waage på Motstandskampens dag, torsdag 9. mai.

Tekst: Tore Myrberg

Waage skrev i 2010 en bok basert på samtaler han hadde med Traute Lafrenz. I boka «Leve Friheten!» deler han førstehåndsberetningen om vennekretsen «Den hvite rose», som var en aktiv motstandsgruppe Tyskland under andre verdenskrig.

– Lafrenz var den eneste gjenlevende i motstandsgruppa. De andre ble dømt til døden under krigen. Hun unngikk dødsstraff i nazidomstolen, forteller Arne Juell Myklebust i Risør Folkeakademi.

Døde ikke forgjeves

Det som kanskje ikke er kjent for alle, er at det var ganske mange motstandsgrupper i Tyskland under krigen. Men, disse var dårlig organisert.

– Man håpet «Den hvite rose» skulle få til en bedre organisering av gruppene. De begynte som en studentgruppe hvor store forfattere ble diskutert. Etter hvert skrev de flyveblader, og Lafrenz tok disse med til Hamburg der de ble introdusert for andre motstandsgrupper.

Kjernen i «Den hvite rose» ble imidlertid avslørt og stilt for retten. Der ble de dømt til døden ved halshugging og henrettet samme dag.

– Nobelprisvinneren Thomas mann beskrev dem senere som modige, flotte mennesker som ikke hadde dødd forgjeves og i 2005 kom de på fjerde plass i en kåring av de største tyskere som noensinne hadde levd, utført av den tyske fjernsynskanalen ZDF, foran Goethe, Bach, Albert Einstein og Johann Gutenberg. Blant unge seere kom de på første plass.

Håper det kommer mange

Nå håper Juell Myklebust det kommer godt med folk på Fredshuset førstkommende torsdag.

– Vi har annonsert foredraget, og håper det kommer litt folk for å høre. Det er Folkeakademiet som har invitert Peter Norman Waage, mens Aktive Fredsreiser er med som arrangør. I tillegg vil Harald Lindstøl prøve å få tak i hans bøker for å kunne selge under arrangementet, avslutter Arne Juell Myklebust i Risør Folkeakademi.