Visste du dette om Strandgata 1?

Strandgate 1 er det mange som har gått forbi, men det er nok få som kan like mye om byggets historie som den lokale historielosen Andreas Ausland.

Tekst og foto: Knut Erik Liane.

Bygget, som idag blir brukt til Beisland Blomster, ble satt opp rett etter bybrannen og har blitt brukt til flere næringsbedrifter siden den tid.

– Bygget var delt opp i tre deler. Helt til venstre var det bokhandel eller boghandel som det het på den tid. Den ble drevet av Erik Gunleikson som var en kjent fotograf og har tatt mange kjente postkortbilder, sier Andreas Ausland.

 

Bakermester Eeg

Hva som var i midten har ikke Ausland funnet helt ut av, men på høyre side hadde bakermester Eeg sitt eget bakeri.

– På slutten av 1800 tallet kjøpte bakermester Willas Johannesen Eeg bygget og lagde bakeri. Bakeriet ble holdt åpen av Eeg sine etterkommere helt til Beisland Blomster tok over på 70-tallet.

De fleste husene i Risør har en stil preget av perioden de ble bygget i, og det er veldig tydelig her.

– Det er bygget i senempire stil med flotte detaljer på karmer, rundt vinduer og med utsmykninger på søyler.

Reddet utstyr

Før bybrannen ble bygget brukt til telegrafen, men når brannen kom, og bygget ikke sto til og reddes, var det opp til telegrafisten å redde utstyret.

– Han løp inn og tok med seg det nødvendige utstyret for å lage en provisorisk telegraf og rodde rundt Buvika og Krana. Derfra gikk han opp til Frydendal gård for å koble seg på telegraflinja. Han fikk sendt ett signal, og dagen etter kom det provianter fra Kragerø og Arendal.