Vil ha med sørlendingene med «Heimover»

Fredag og lørdag arrangeres musikkfestivalen «Heimover» i Åmli, hvor rådmannen i Risør er festivalsjef. Han håper mange besøker hjembygda denne helga.

Tekst: Tore Myrberg  Foto: Knut Erik Liane

Trond Aslaksen mener det er mange grunner til å legge helgen til Åmli. Samtidig understreker han at et sterkt program er hovedgrunnen.

– Vi har sju fantastiske band hvor det dyreste er Donkeyboy. De er ute på veien igjen etter å ha vært borte en stund, så vi har forventninger til dem. Ellers så er det blant annet Minor Majority, Amund Maarud med Lucky Lips, The Northern Belle, Pow Pow, Rune Sanden og Hollywood fra Oslo som min Jonas er med i, forteller Aslaksen.

Flere hundre som vil spille

«Heimover» begynte tilbake i 2012, så årets arrangement er det åttende i rekken. Aslaksen mener festivalen har vært med å sette Åmli på kartet.

– Jeg skal kanskje være litt forsiktig siden jeg har medansvaret for festivalen. Men, jeg tror det har vært positivt for Åmli. Man skal kanskje ikke overdrive betydningen. Samtidig tror jeg kanskje spesielt ungdommene føler seg litt mer stolte av bygda si.

Det merker man ved at de unge som har flyttet ut gjerne tar med seg venner tilbake for å besøke «Heimover».

– Til nå har vi hatt 26 vinnere av Spellemannsprisen på en scene i et område i Åmli som ingen hadde tenkt det var mulig å arrangere musikk. Det synes nok mange er gøy.

Ganske kjent

For «Heimover» har etablert seg som en festival som har blitt ganske kjent i Norge.

– Jeg får mange bookinghenvendelser hvert eneste år. I hvert fall 200 – 300 stykker. Også mange kjente band. Men, vi må holde et lavt budsjett.

Samtidig er det også flere som er villige til å diskutere pris for å få lov til å stå på artistlista.

– Musikkmiljøet i Norge er ikke så veldig stort, og jeg har to gutter i miljøet. Så de sier til guttene at de må prate med faren deres. Det er en atmosfære som gjør at det er mange som har lyst til å spille her.

Trygt og moro

Mens det kommer mange langveisfra, ser Trond Aslaksen at det fortsatt er en del å hente på å trekke publikum lokalt.

– Der har vi fortsatt en del å gå på. Men, vi trekker ganske mange fra Risør. Ordføreren kommer og et godt knippe av de jeg jobber sammen med. Det kommer ganske mange fra Arendal. Litt i fra Vegårshei, men fra Gjerstad har det vært veldig lite. Den veien over heia der er lang tydeligvis.

Siden Åmliavisa og Tvedestrandsposten er slått sammen, har festivalen fått mye omtale i Tvedestrand. Uansett hvor man kommer fra, lover Aslaksen en musikkfestival som er litt utenom det vanlige.

– Det er også en stor hagefest hvor folk i alle aldre koser seg. Trygt og godt, men også fest og moro.