Suksess da veterankjøretøy inntok bygdetunet

Det ble nok en gang en suksess med veterankjøretøy på Vegårshei bygdetun sist helg. Her kom folk fra nær og fjern, der iblant Risør.

Tekst og foto: Andreas Ausland

Søndag 4. august var det sesongens siste temasøndag på Vegårshei Bygdetun. På denne siste temasøndagen gjentok Bygdetunet storsuksessen fra 2018 med tema veterankjøretøy.

I år som i fjor ble dagen en stor suksess. Med over 80 veterankjøretøy og mellom 450-500 personer ble det folksom dag på Bygdetunet. Det kom folk fra Porsgrunn i øst, Grimstad i vest og Gjøvdal i Åmli i nord.

Sjekk bildeserien Andreas tok søndag:

Vegårshei bygdetun, Julius Grasaasens samlingar

Vegårshei bygdetun er et museum og en stiftelse som ligger ved gården Grasåsen i Vegårshei kommune, midt mellom E18 (ved Akland/Moland i Risør) og Myra på Vegårshei. Dette er et såkalt levende museum, som består av åtte bygg.

Her står 1. etasje av Vegårshei Almuestaue (eldre navn for kommunehus) som tidligere sto ved Vegårshei kirke, en gammel grendeskole, en landhandel, ei husmannsstue, et gammelt gårdshus, Norges birøktermuseum, motorbu, et hvitt og et rødt nyere bygg.

Hola skule, en tidligere elev

Museumsvakten ved grendeskolen «Hola Skule» var for dagen Øystein Værland fra Vegårshei. Værland var faktisk elev på denne skolen fra 1945-1952. Den gangen sto bygget i Håla, ca. 4,5 km fra Bygdetunet.

Værland forteller gladelig fra sin skoletid her.

– Vi hadde mange lærere her». Jeg gikk på skulen her i sju år og i starten var det todelt skule, men etter hvert ble det bare en stor klasse.

Da ble det vel vanskelig for læreren å skulle hoppe fra 1.klasse pensum til 7. klasse pensum på sekundet?

– Ja det må ha vært vanskelig å klare det, sier Værland med et smil.

Risørfolk på plass

Også folk fra Risør hadde funnet veien opp til Vegårshei bygdetun denne søndagen. Forfatter Linda Holdø Skomakerstuen tok med seg familien på bygdetunet. Sønnen Simen var godt fornøyd med kaka som man kunne kjøpe i Almuestaua.

Linda Holdø Skomakerstuen, Simen Holdø Skomakerstuen (12 år) og hunden Hermine.

Stian Håkedal Kristensen og Tobias Lanes var også på plass i veteranbilen til Stians far.

En liten gjeng med veteranmotorsykler fra blant annet Akland var på plass og Vegard Frøyna Mo (10 ½ år) var der sammen med lillesøsteren Tiril (8 år) og familien deres.

Også fra Sandneshalvøya kom det folk. Ivar Fidje fra Fie var på plass og prata med venner og bekjente.

Potetopptager bygd av far

En annen som var godt fornøyd var John Gunnar Myre bosatt i Skien. Han fant nemlig en potetopptager til hest som hans far hadde bygd i 1930-åra.

– Tenk at jeg fant denne, smiler Myre.

Og hva med neste år?

Ved dagens slutt tok vi en prat med Vidar Stebekk som er styremedlem i Stiftelsen Vegårshei bygdetun, Julius Grasaasens samlingar.

– Det har vært veldig bra og veldig mye folk. Det har vært mellom 450 og 500 besøkende og ca 80-90 veterankjøretøy, sier Stebekk.

Blir det enda en gjentagelse av Veterankjøretøydagen til neste år, spør vi.

– Til høsten blir det nytt styret som skal avgjøre det, men med en så stor suksess som denne dagen er blitt, så er det ganske stor sjanse for at dette ikke blir siste gangen med vi har Veterankjøretøydag her på Vegårshei bygdetun.

Omhandler også Risør

På spørsmålet om hvorfor folk fra Risør og bygdene rundt skulle ta seg en tur opp til bygdetunet sommeren 2020 får vi til svar:

– Det er mye historie her fra gammelt av som også innebærer Risør.

Hvilket hus syntes du personlig er gildest å se?

– Jeg liker veldig godt det røde huset, med gamle motorsager og utstilling fra skogshogst i gamle dager, avslutter Vidar Stebekk.