Matematikkens lille by ved Skagerak

Mange av de skarpeste matematikerne i hele verden var samlet på Risør Hotel sist uke for å snakke om sannsynlighetsteori og analyse.

Tekst og foto: Knut Erik Liane

Fabian Andsem Harang er en av arrangørene for konferansen. Han forteller at ikke bare har han selv tilknytting til Risør, men matematikkens historie er også knyttet til Den Hvite By.

– To av de største matematikerne i verdenshistorien har familie knyttet til Risør. Selv har jeg vært her de fleste somrene siden barndommen, og min mor, stefar og besteforeldre bor her, sier Fabian Andsem Harang.

Matematikkens historie

Onsdag fikk de besøk av forfatteren Arild Stubbhaug. Han har skrevet biografiene til disse to store matematikerne, Sophus Lie og Niels Henrik Abel.

– Sophus Lie er en av de største matematikerne i verden noensinne. Han var virkelig stor for over 100 år siden. Kona til Sophus kom fra Risør. Moren til Niels Henrik Abel var også fra Risør.

I år var det gjengen fra det matematiske-naturvitenskapelige fakultetet i Oslo som skulle arrangere konferansen.

– Vi valgte Risør nettopp på grunn av tilknyttingen til disse to store matematikerne. I en uke med foredrag og faglige diskusjoner er det behagelig å være et sted med flott natur og fin by.

Risør Hotell

Det var mange fornøyde deltakere på konferansen, og Risør Hotel har fått mange flotte tilbakemeldinger.

– Vi har bare fått positive tilbakemeldinger. Deltakerne syntes Risør er et helt nydelig sted. Dag på hotellet har stått på for at vi skal få en fin opplevelse. Maten har også vært spesielt god og har fått mye skryt. Selv syntes jeg det har vært en av de beste konferansene jeg har vært på, forteller Fabian.

– Det er utrolig morsomt å få sånne tilbakemeldinger. Det er gøy å få ett såpass stort arrangement til Risør. Arrangørene har vært flinke til å ha et sosialt program som har implementert hele byen, sier Dag Eikland, eier av Risør Hotel.

Arrangørene for konferansen: Frank Proske, Michele Giordano, Giulia Di Nunno, Fabian Andsem Harang, Bernt Øksendal.

Mersmak

I løpet av tiden matematikerne var her fikk de flere turer med guide, og opplevd litt av det byen har å by på. Blant annet Stangholmen Fyr og Øisang-ferga.

– Det er en litt nerdete gjeng, men veldig spennende typer. Det merket jeg spesielt da det var mange som ble gira og ville vite mer om byens historie under vandringene, forteller Fabian Andsem Harang.

– Det var en opplevelse å få en tur med Norges eldste bilferge i tre. Det var morsomt i overgangen fra Øisang-ferga til da lille Agnes skulle frakte alle tilbake. Da var det en som spurte litt panisk: Are we going with this small boat, forteller Dag Eikland.

Hvor konferanse blir neste gang vet de ikke enda. Men, de tror ryktene kommer til å gå, og at flere tar turen til Risør.

– Skal ikke se bortifra at andre grupper på universitetet har lyst å ta turen hit, avslutter Fabian Andsem Harang.