Arbeidsledig, hva nå? 13 tips som skaffer deg jobb.

En eller annen gang i løpet av et lang arbeidsliv opplever de fleste å miste jobben. Her er tipsene som får deg tilbake i arbeid.

Tekst: Pressemelding

Det å miste jobben kan skje på grunn av nedbemanning, oppkjøp eller andre ting du ikke er herre over. Det kan også hende du sier opp jobben uten å ha noe å gå til. For noen kan det virke overveldende å skulle kjempe seg inn i arbeidslivet igjen, men her gir vi 13 tips som styrker muligheten for å få en ny jobb raskt.

Har du aldri vært i en slik situasjon før føles det fort skremmende, og uansett om du er optimistisk har de fleste av oss forpliktelser som lån, familie og annet som gjør at vi ikke klarer oss uten normal inntekt over lang tid. Hva skal du da gjøre?

Meld deg som arbeidsledig

Det aller første du bør gjøre når du skjønner at du mister jobben er å melde deg arbeidsledig hos NAV. Dette kan du gjøre før du har sluttet i jobben, så det er første prioritet. Somler du her kan du gå glipp av viktige dagpenger. Derfor er det bare å sette seg inn i regelverket som gjelder for den situasjonen du har kommet opp i. Avhengig av om du har sagt opp selv, eller har blitt sagt opp er det forskjellige regler som gjelder. Du finner en oversikt her.

Døgnrytme

Det er lett å miste motet når du ikke har en fast jobb til. Det dummeste du kan gjøre er å bare la dagene gå. Se heller på dette som en mulighet for å finne noe nytt og spennende. Å være arbeidsledig er en jobb i seg selv, så her må du komme deg opp om morgenen. Sett klokken på ringing slik at du ikke sover bort dagen. Husk at en ny jobb kan dukke opp fortere enn du aner. Du vil helst gjøre et godt inntrykk den første tiden, og ikke vandre rundt som en zombie fordi du ikke har klart å snu døgnrytmen. Et godt tips kan være å starte dagen som normalt, gå gjennom dagens nye jobber, skrive søknader og gjøre de andre aktivitetene som skal til for å komme seg i arbeid. Så får du heller ta det mer med ro utover dagen, når du har gjort det som kreves. Våkenetter er ikke bra for psyken. Sliter du med at du ikke får sove, så les mer om dette her

Fysisk aktivitet

Det er ingen tvil om at arbeidsledighet kan være en påkjenning. For å få tankene på andre ting, og for å hjelpe deg med å holde fokus er det ikke dumt å være aktiv. På samme måte som det er viktig å komme seg ut av sengen er det viktig å holde seg selv i fysisk aktivitet. Selv om det ikke betyr hardtrening kan en spasertur være med på å holde fokus. Legg treningen inn som en del av de faste tingene du gjør, slik at det er mer på å gi hverdagen mening. Se heller på det som en mulighet til å komme deg i bedre form i stedet for å være deppa fordi du ikke har noe fast å gå til.

Søke jobber

Ikke legg alle eggene i en kurv. Søk flere jobber! Selv om du har funnet en potensiell drømmejobb er det ikke sikkert du får den, så ha flere prosesser gående på en gang. Ofte blir du spurt av rekrutterer om du søker andre jobber, og hvis du svarer ja, så er også dette et signal til en eventuelt ny arbeidsgiver. Du er selvfølgelig den beste personen til jobben de lyser ut, så her må de ta en rask avgjørelse, slik at ingen konkurrenter stjeler deg.

Skriv en god søknad og CV

Søknaden og CVen er viktige dokumenter som kun har en oppgave. De skal få deg til jobbintervju! Er du i tvil om hvordan du gjør dette på en best mulig måte kan du finne masse gode tips på sidene våre. Og du? Du bruker vel ikke samme søknad på alle jobbene? Lag en ny søknad hver gang. Se på det som en måte og finne mest mulig informasjon om den potensielle arbeidsgiveren. Les utlysningsteksten grundig. Besøk hjemmesidene. Finn bedriften på sosiale medier. Når du har gjort alt dette er du kanskje klar til å skrive. Sitter du med enda flere spørsmål? Ring gjerne til kontaktpersonen som ansetter.

Når det gjelder CVen så er det ikke like påkrevet å skrive en ny for hver søknad, men dersom du søker innen flere bransjer bør du gjerne ha en CV som er tilpasset hver enkelt, slik at du får fram nøkkelkvalifikasjonene dine.

Her har du noen av tipsene til bemanningsselskapet Randstad:

https://jobb.randstad.no/jobbsokertips/cv-og-bilde/fem-tips-for-a-fa-en-bedre-cv/

https://jobb.randstad.no/jobbsokertips/cv-og-bilde/seks-tips-om-hvordan-du-skriver-en-attraktiv-cv/

https://jobb.randstad.no/jobbsokertips/soknadsprosessen/disse-feilene-bor-du-unnga-i-jobbsoknaden/

Øv deg på jobbintervju

Er du spent på jobbintervjuet anbefaler vi deg å øve! Få en venn til å stille deg spørsmål, slik at du er forberedt når dagen kommer. Vi gir deg en liste over de spørsmålene du mest sannsynlig vil få her. I tillegg kan du lese om de vanskeligste temaene her. Fikk du ikke jobben? Se på det som en trening. De fleste av oss er ikke så komfortable med å snakke om oss selv.

Følg opp intervjuet

Når du har vært på jobbintervju er det lurt å følge opp. Vent noen dager før du ringer, men ta gjerne kontakt og spør hva som skjer videre. Dette kan være med på å hjelpe rekruttereren til å få navnet ditt høyere opp i bunken. Ble det sagt på intervjuet at du skal få svar etter en uke er det ingen vits å ringe før fristen er ute, men når du ikke har hørt noe kan du gjerne følge opp. Skulle du få et negativt svar er det også lov til å spørre om grunnen til at du ikke ble valgt denne gangen. Dette er viktig læring til neste gang du er i en ansettelsesprosess.

Kurs

Nå som du ikke har noe fast å gå til bør du benytte anledningen til å lære deg noe nytt. Hvilke jobb kunne du tenkt deg? Kreves spesiell kompetanse i jobben du søker? Det finnes mange kurs og sertifiseringer som er gratis. Hva med å bli ekspert på Google Analytics? Sertifiseringene koster ingenting og tar deg et par dager å gjennomføre.  Har du ikke truckførerbevis? NAV gjennomfører en rekke kurs, så hold deg oppdatert og sjekk ut kurskatalogen.

Google deg selv

Det er ikke dumt å gjøre noen søk etter seg selv. Det som er garantert, er at en potensiell arbeidsgiver vil gjøre dette. Se hva som dukker opp, og vurder om det er slik du vil framstå. Er du fornøyd er alt vel, og hvis ikke bør du se om du ikke kan gjøre noe med søkeresultatene. Profilene dine på sosiale medier er det enkleste å fikse. En seriøs LinkedIn-profil og en Facebook-profil som skaper tillit. Dette ordner du kjapt. Er det noe du lurer på anbefaler vi å besøke Slettmeg. Der finner du mange gode tips for hvordan du kan både fjerne profiler og slette resultater på Google.

Nettverk

Nettverket ditt kan ha stor verdi. Jo flere du kjenner i arbeidslivet, desto større er mulighetene for at dette kan lede til ett eller annet. Bruk dette aktivt. Kjenner du noen som kanskje kan være nyttige å slå av en prat med? Inviter deg selv på en kaffe, og sonder mulighetene. Det å være uten jobb er som sagt noe som skjer alle på ett eller annet tidspunkt, så om du får litt drahjelp nå kan det hende du kan gjøre gjengjeld ved en senere anledning. Nettverking kan gjøres både ved fysiske møter, men også på digitale plattformer. Dette er en av grunnen til at du feks bør være på LinkedIn.

Registrer deg som tilgjengelig

La nettverket ditt få beskjed om at du er åpen for tilbud. Oppdater LinkedIn-profilen, slik at du er tilgjengelig for rekruttererne som søker etter kandidater. Registrer deg også hos bemanning og rekrutteringsselskapene. Du kan feks legge inn en CV hos Randstad, eller en av våre konkurrenter. Da havner du i kandidatdatabasene som rekrutterene søker i når de leter etter kandidater til ledige stillinger. Husk at det ikke er alt som legges ut på Finn.no, så følg gjerne med på hva som ligger ute på andre portaler.

Ta kontakt

Ikke vær redd for å ta direkte kontakt selv også. En jobb faller sjelden ned i hendene på deg, og det krever at du gjør en liten innsats. Du har kanskje registrert deg hos bemannings- og rekrutteringsbyråene, men dette er det også mange andre som gjør. Hva med å ta en telefon og be om et intervju? Det å vise at du er aktiv er positivt. Husk bare at du ikke må overdrive. Ta noen telefoner til de selskapene du kunne tenkt deg å jobbe for. Gå inn på nettsidene deres. Mange selskaper har egne karrieresider, og disse stillingene blir ikke nødvendigvis annonsert andre steder.

Bytte bransje

Hvis tiden går, og du fortsatt ikke får jobb kan det kanskje være verdt å tenke på om det finnes andre typer stillinger du passer til? Generelt er det overskudd av ledige jobber, men i noen bransjer er det vanskeligere enn andre. Kanskje du bør se deg om etter noe annet? Hvis du fortsatt er bestemt på å fortsette i en spesiell bransje kan det være en mulighet å få seg et kortere oppdrag mens du leter. På den måten har du en fast inntekt, og kan senke skuldrene litt. I så tilfelle er bemanningsbyråene et fint sted å lete. Der finner du oppdrag av både kortere og lengre art. Når oppdraget er over er det heller ingen som stusser over at du søker deg videre, og dermed vil du ikke få hull i CVen som er vanskelig å forklare i etterkant.

Uansett hvordan det går, så er det viktig å holde humøret oppe. Det ordner seg som regel, men man må være tålmodig. Er du over 50? Det er bare tull at det er umulig å få seg jobb for eldre arbeidstakere. Det er en jobb for deg også, men i snitt bruker 50-åringen 2 måneder lengre tid på å skaffe seg ny stilling, så du bør være litt ekstra tålmodig. Se uansett lyst på situasjonen du er i. Prøv og gjør det beste ut av dagene. Tenk på alt det spennende du har foran deg. Nå har det åpnet seg mange nye dører. Kanskje det ikke var så bra i den gamle jobben likevel? Nesten 9 av 10 arbeidstakere er mer fornøyd i ny jobb enn de var i den forrige, så her er det bare å se fram til det som kommer. Lykke til med jobbsøkingen!