Fortalte bybrannhistorien for barna

Tirsdag formiddag dro vekteren sammen med Frydenborg barnehage på vektervandring i sentrum. Dette for å fortelle om en viktig historisk hendelse.

Tekst og foto: Thomas Østerholt

Vekteren var svært fornøyd med å få dele historien om bybrannen til barna. Det ble en hyggelig tur for å lære mer om hva som skjedde.

– Vi snakket om brannen der den startet nede i Torgata, mens vi hadde en liten forestilling om hva som skjedde. Det handler om en dame som først kom ut med et lite barn på armen. Etterpå kom det en mann med hatt som er ham de trodde startet brannen, men han ble senere frikjent, sier John Thomas Axelsen.

Her er en bildeserie av barnehagens tur med vekteren:

Etter «forestillingen» var det en omvisning på Kamperhaug hvor barnehagen besøkte flere steder som har spennende historie.

– Vi gikk så litt rundt på Kamperhaug hvor vi blant annet besøkte Knivstikkersmauet, avslutter John Thomas Axelsen.

Les mer om Knivstikkersmauet her:

 

Bybrannen i 1861

Natten til 5. juni 1861 herjet en fatal bybrann i hele 14 timer og la store deler av datidens Risør øde. 248 bygninger brant ned til grunnen og kun 81 bygninger stod igjen, deriblant Risør kirke, Prestegata 5 og Prestegata 7.

Etter brannen oppsto en «ny» by – den byen vi kjenner i dag med en drastisk omlegging av gatestruktur, bebyggelsesmønster og eiendomsgrenser. Denne omleggingen ble foretatt etter en reguleringsplan som ble utarbeidet på rekordtid. Grunnlaget for planen var bygningsloven av 1845 og ekspropriasjonsloven av 1860.

Risør var tidldigere rammet av to større branner. Så tidlig som i 1689 hadde Risør sin første store bybrann., og i 1716 kom den andre store bybrannen da mer enn 150 hus brant ned. Det vi omtaler som «bybrannen» var med andre ord Risørs tredje store brann som fant sted i 1861.

Kilde: Søndeled og Risør historielag