Havet er fullt av gammelt fiskeutstyr som ødelegger for både hobbyfiskere og profesjonelle. Dette var tre unge menn i Risør lei av. Nå har de tatt saken i egne hender.
Tekst: Knut Erik Liane. Foto: Privat
Med hjelp av undervannsdrone skal Daniel Jacobsen, Malvin Andersen og Lasse Moe bruke fritiden sin på å rydde opp i skjæra. Til nå har de testet ut dronen og øver seg på å styre den, men det tok ikke lang tid fra de satt den i vannet til de fant en spøkelsesteine.
– Vi var bare ute en liten tur for at Malvin skulle få teste den. Hadde ikke hatt den i vannet i mer en fem minutter før vi fant en teine, og den hadde stått der lenge, sier Daniel Jacobsen.
Ikke leketøy
Dronen er ikke av den billige sorten og de hadde ønsket seg den lenge før de kjøpte den.
– Den er såpass dyr at vi måtte spleise for å kjøp den. Det er tross alt en datamaskin som skal tåle å være på 150 meters dyp, forteller Jacobsen.
Det de har skaffet seg er en skikkelig arbeidsdrone og trioen håper at de også kan tjene litt på den.
– Vi håper å få noen jobber ut av dronen. Den har integrert lys og en sterk klype som er perfekt til å ta opp gammelt redskap, men den kan også fint brukes til inspeksjoner og slikt.
Gjenbruk
Fiskeredskap er bygget for å tåle lengre perioder under vann, og det er kun i nyere tid at teiner har fått krav om sikkerhets mekanisme som bryter sammen dersom de står for lenge.
– Gamle teiner står og fisker i det uendelige, det er en evig ond sirkel. Vi fant en teine på 50 meters dyp med trollkrabber i, og vi finner stadig vekk teiner som det er tydelig at det har vært mye liv i.
Mye av det de finner i havet havner rett på søppla, men det er ikke alt som behøver å kastes.
– Er redskapet fortsatt brukenes vaskes det og klargjøres slik at vi kan bruke det til å fiske med videre, avslutter Daniel Jacobsen.