På plass med fast bestselger

Om du ser nøye på boka, vil du kjenne igjen bygget i bakgrunnen.

Årboka til Søndeled og Risør historielag havner hvert år som gave under mange juletrær i Risør. Lørdag lanseres årets bok under festiviteter på Risør Hotel.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Med et bilde av «Risør Mineralvand Fabrik» på forsiden er «Lokalhistorie fra Søndeled og Risør» klar for slipp, og det er en god blanding med historier som er samlet.

– Dette er den 44. boken i rekken, og vi håper jo det blir mer også, sier Kirsten Hellerdal, som sammen med Lars Lauvhjell er redaktør for årboka.

Spennende prosesser

Historielaget er så heldige at det er mange som vil bidra med historier og bilder til årboka. Og jobben som redaktør er variert.

– For oss er det arbeidet med å bearbeide artiklene som tar tid. Noen kommer nærmest ferdig, mens andre er mer skisser til noe som er viktig å få ned mellom to permer. Det vi ikke har kapasitet til, er å skrive om noe folk kommer med som en idé.

En av historiene som det ligger mye arbeid bak fra forfatterens side, er Jan Christian Nilssens artikkel om Slaget ved SJællands Odde. Risørfolk i krig og fangenskap.

– Der er det 38 risørfolk som var med ombord på linjeskipet «Prinds Christian Friederich», som ble erobret og senket i 1808. Så her finner vi forfedrene til mange av dagens risøfolk. Det er en fantastisk historie, sier Hellerdal.

Dagliglivet

Det er også mange historier som beskriver dagliglivet i Risør for noen tiår siden.

– Du finner blant annet historien til Arne Henry Kristiansen om idrettslivet i Båssvika på 50- og 60-tallet.

Selv om Hellerdal og Lauvhjell har jobben som redaktører, er de ikke alene om jobbe med boka. Søndeled og Risør Historielag har en egen årbokredaksjon.

– Der er også Ingunn Hellerdal, Egil Trondal, Harald Lindstøl, Grunde Hannemyr og Arne Juell Myklebust med. En solid gjeng som har vært med i mange år.

Lanseres under jubileumsfest

Årets opplag er på 1000 bøker, og det er mange som er tidlig ute med å sikre seg et eksemplar når boka gis ut.

– Det går vanligvis 600 bøker med en gang. Vi har vært ned i 900 bøker i opplag, men da ble det utsolgt.

Hun understreker at det først er lørdag kveld boken slippes, slik at man må vente til da for å få kjøpt årets årbok.

– Lørdagskvelden på hotellet handler først og fremst om 70-årsjubileet. Men, vi har fått noen minutter til boka, og en del av forfatterne vil også være til stede, avslutter Kirsten Hellerdal

Kirsten Hellerdal har laget en oversikt på hva du finner i årets årbok:

I årboka kan en lese et humørfylt stykke av Sven Gundersen om guttedager på Lindstøl, og Arne Henry Kristiansen skriver likeledes om idrettslivet i Båssvika i 1950-60-åra. Erik S. Johnsen har tråla skriftlige kilder og intervjuet personer som kjente til Risør Mineralvannfabrikk. Kjell Knudsen har funnet skutemalerier i museer og samlinger som er malt av familiens Atkinson i Queenstown, Irland. Erik Vintermyr forteller historia til Krabbesund bedehus som fyller 100 år. Bjarne Lindbekk skriver om hvordan det var å vokse opp i frikirka på Søndeled. Bjørn Harry Støle trekker fram familien som var blant de første baptistene og om deres ublide skjebne. Arild Mathisen har funnet fram den lange veien og holdningsendringen som måtte til for at verneplanen for Risør sentrum skulle bli vedtatt i 1991. Egil Trondal forteller om hvordan kulissebygging, «kost og mask» skjer på dugnad med mange medvirkende ved Risør Musikkteater. Jan Christian Nilssen har ved møysommelig arkivarbeid funnet skjebnene til de 38 fra Risør som var eller hadde vært om bord på linjeskipet «Prinds Christian Friderich» ved slaget på Sjællands Odde i 1808. Nils Vibe har tatt for seg folketellingsmateriale for Søndeled 1801-1900, og ved hjelp av statistikk og enkeltskjebner gitt et bilde av de demografiske endringene. Christian Wintermark forteller om Hellerskilen nær Krana, som har vært skipsverft og landsted for Risør-slekter. Thorvald A. Garthe gir en oversikt over pinsevandringene som historielaget har hatt i 40 år, og Torstein Andersen gir et innblikk i den nye tilveksten, Sandneshalvøya kulturløype, mens Grunde Hannemyr refererer fra pinsevandringa 2019.