34 utrykninger til nattbranner i Aust-Agder

Fredag mellom 14 og 17 kan du få prøve brannslokningsapparat og få informasjon om brannsikkerhet. Det hele skjer på torvet i Risør. Vi har mottatt denne pressemeldingen.

Foto: arkiv

Brannvesenet med stand på torvet

Østre Agder brannvesen, med samarbeidspartnere, vil ha stand flere plasser i distriktet fredag 29. november. Det er mulig å treffe oss på Grisen kjøpesenter i Tvedestrand, Eurospar på Brokelandsheia, torvet i Risør og Coop på stoa. Her får publikum mye god brannverninformasjon og man kan forsøke å slokke en brann.

Østre Agder brannvesen vil også fra 3-5 desember gjennomføre boligbesøk i våre kommuner. Besøkene vil bli gjennomført hos tilfeldige innbyggere. Her har man mulighet til å få veiledning og svar på spørsmål som har med brannsikkerhet i hjemmet å gjøre (besøkene er selvfølgelig frivillige).

34 utrykninger til nattbranner i Aust-Agder

Tre ganger i måneden begynner en bolig å brenne midt på natten i Aust-Agder. Nå står brannhøytiden for døren igjen.

Brannvesenet i Aust-Agder rykket ut til 34 boligbranner mellom kl. 23 og 07 i fjor. Det blir et gjennomsnitt rett under tre nattbranner hver eneste måned – hele året igjennom – bare i vårt fylke. Nå ber brannsjef Dag Svindseth om at alle sjekker røykvarsleren ved inngangen til årets mest brannfarlige måneder.

– Når det brenner, er hvert sekund avgjørende. Man overlever ikke lenge i en bolig som raskt fylles opp av røyk, så man er helt avhengig av tidlig varsling for å redde seg selv og de man bor sammen med, sier branningeniør Jan Erik Øygarden.

Bytt batteri i røykvarsleren

Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.

– En fungerende røykvarsler er våken og følger med, også når du sover. Sørg for å gå brannsesongen i møte med nye batterier, og kontroller at du hører varsleren godt sier Øygarden.

Desember og januar mest brannfarlig

Desember og januar er årets mest hektiske måneder for brannvesenet i Norge.

– Vi trekker innendørs, fyrer i peisen, lager fet mat på komfyren, tenner lys og ikke minst – drikker mer alkohol. Denne kombinasjonen øker brannfaren betraktelig, sier Øygarden.

roykvarslerdagen.no finner du nyttig informasjon om tiltak som bedrer brannsikkerheten.