Ber folk bestille juletorsken nå

Espen Viddefjell og Håvard Otelius Olsen hos Risør Fiskemottak har nok juletorsk til alle, bare de husker å bestille i forkant.

Allerede 1. august mottok Risør Fiskemottak den første bestillingen på torsk til jul. Og det er lurt å forhåndsbestille dersom du skal være sikker på å få juletorsken.

Tekst og foto: Tore Myrberg

I disken til Risør Fiskemottak ligger det torsk i mange varianter. Det er nå torsken er på sitt beste, og mange benytter anledningen til å kjøpe. Fram mot jul regner Espen Viddefjell med at etterspørselen vil stige ytterligere.

– Det er torsk som er julefisken. Først og fremst koketorsken, men også lutefisk og lettsaltet torsk er det stor etterspørsel etter, forteller Viddefjell, mens han viser fram noe fine eksemplarer fra fiskedisken.

Klarer å levere

Til jul liker gjengen på fiskemottaket at folk er flinke til å forhåndsbestille juletorsken. Dette for at de skal klare å få tak i nok til alle.

– Vi har tidligere alltid klart å få levert det som er kommet av bestillinger, og nå til jul er det viktig at vi kan vakumere og fryse det folk skal ha.

Siden julaften er på en tirsdag, vil det ikke komme inn fersk torsk de siste dagene opp mot jul. Dette gjør at vakumpakking og nedfrysing er det beste alternativet.

– Tilbakemeldingene fra i fjor var at folk ikke merket forskjellen fra fersk juletorsk. Den de fikk var like fin. Men, vi er avhengig av at folk legger inn en bestilling. Gjerne allerede nå, så kan de heller justere mengden litt nærmere jul når de vet sikkert hvor mange gjester som kommer. For folk kan ikke komme hit på julaften å forvente at vi har torsk i disken, sier Viddefjell.

Det er godt med ferske produkter i fiskedisken på Holmen.

Mer å by på

Da er det enklere med de andre produktene fra fiskemottaket som folk forbinder med jul.

– Vi har jo mye annet, sånn som raket fisk, gravlaks, varmrøkt fisk og sildeprodukter. Det er ting vi har nok av.

Og det vil være åpent i butikken på Holmen både lille julaften og julaften, for de som er ute i siste liten.

–Vanligvis er vi jo stengt på mandager, men vi har valgt å holde åpent 10 til 15 lille julaften og fra 09 til 14 på julaften.

Det smaker bedre enn det ser ut til…

Dobbelt julemiddag

Tradisjonen med torsk som julemiddag er godt utbredt her på Sørlandet. Selv er det imidlertid ikke fisk som kommer på bordet hjemme hos Espen Viddefjell akkurat denne dagen.

– Nei, hos meg blir det ribbe. Jeg har giftet meg inn i en familie hvor ribbe er tradisjon. Men, bestefar spiste alltid lutfisk på julaften klokken 12. Samtidig spiste han ribbe eller pinnekjøtt klokken 17 da resten av slekta kom. Så han hadde to julemiddager.

Hvordan lager man da juletorsken riktig? Hva er mer naturlig enn å spørre ham som selger fisken til mange risørfolk.

– Det vanlige er vel å trekke torsken i vann med salt og laurbærblader. Og det er viktig at den kun trekker, ikke koker. Samtidig er det vanskelig å si hvordan folk skal lage sin juletorsk, for de fleste har gjerne sine egne oppskrifter de følger, avslutter Espen Viddefjell hos Risør Fiskemottak.