Mange søker om hjelp til jul

Frelsesarmeen i Risør merker hvert år stor pågang fra folk som søker om hjelp til jul. Likevel er Gyda Hansen redd for at ikke alle tør å søke.

Tekst: Tore Myrberg

De siste årene har det vært stabilt med søkere som ønsker å få hjelp i en vanskelig økonomisk situasjonen til jul. I år kan imidlertid tallene gå opp.

– I løpet av høsten har vi fått seks nye barnefamilier som har vært jevnlig innom, så det blir i hvert fall ikke noe lavere tall i år. Det som er viktig er at vi får søknaden innen 10 desember, sier Hansen til iRisør.no.

Tilpasset mateske

Antallet søkere er god oppe på tresifret, og det er mange barn som er omfattet av søknaden.

– De seneste årene har tallet på barn holdt seg stabilt på rundt 90. Heldigvis har vi et samarbeid med Julejam slik at vi også kan hjelpe til med en gave til jul for disse. For når man søker så er det om matkasse. Det andre er ekstra og ville ikke vært mulig uten Julejam.

De som søker er ingen ensartet gruppe. Her er det både enslige og familier, nordmenn, flytninger og noen som sliter med rus. Det gjør at mateskene som skal deles ut også kommer i flere utgaver.

– Eskene er best mulig tilpasset de som søker, og inneholder julemat samt litt julegodt.

Vanskelig å søke

Selv om det er mange som søker hvert år, er imidlertid Gyda Hansen redd for at det også er en del som burde ha søkt, men som lar være av forskjellige årsaker.

– Noen synes nok det er vanskelig å søke, og som tenker at det er de som har det verre enn meg. Jeg vil si at om du vurderer å søke, ja da skal du også søke. Og er det vanskelig å komme hit for å fylle ut skjema, så send heller en melding på telefonen. Det er kanskje den minst skumle måte å ta kontakt på.

Hun understreker også at de er til for alle fire kommunene i østregionen, slik at man kan søke fra Risør, Gjerstad, Tvedestrand og Vegårshei.

– Søknadsfristen er som sagt 10. desember, mens mateskene må hentes torsdag 19. desember mellom 09 og 15.

Opphold i rutinene

Spesielt viktig er det å få med seg dette for de som jevnlig får hjelp gjennom matutdelingene på torsdager. For når man avslutter matutdelingen 12. desember, er det ikke ny ordinær matutdeling før torsdag 9. januar.

Og for de som er redd for at de skal få nei når de søker om mateske til jul, kan Gyde Hansen i Frelsesarmeen i Risør komme med noen beroligende ord.

– Vi har aldri sagt nei til noen, og har alltid klart å dekke de søknadene vi har fått inn.