– Kundene skal smile når de drar fra byen

En økning i salget på ti prosent i 2020 vil ha stor betydning for næringsdrivende i Risør. Det kan til og med redde driften av butikker.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Utspillet om å ha økt lokal handel som et nyttårsforsett blir sett på som viktig for butikker og serveringssteder i Risør. For ti prosent økning betyr mer enn kanskje mange er klar over.

– Det betyr veldig mye. Og det er ikke så mange flere fast kunder som skal til for å få en slik økning. En økning på ti prosent vil jeg faktisk tro kan redde driften til butikker i Risør, forteller Aud Thoresen Røed hos motehuset Mademosielle.

En ball som ruller

Selv beskriver hun Mademoisell som en butikk som ikke har det verst. Men, det handler ikke bare om å klare seg. Økt lokal handel gir ringvirkninger.

– Butikker og serveringssteder i Risør lager arbeidsplasser og skaper skatteinntekter til kommunen. Det er en ball som ruller ved at jo mer folk bruker tilbudet i byen, jo mer genererer det tilbake til byen, sier Thoresen Røed.

Les også:

Et nyttårsforsett alle tjener på

Samtidig er hun klar på at det ikke er noen vits å tenke negativt i det hele.

– Vi må passe oss for ikke å syte. Fokus må være at folk smiler når de har vært på handeltur i byen. De skal trives i Risør. Og det er mange som lurer på hvordan vi klarer å ha så mange butikker og så godt utvalg. Men, vi må også la det være lov for folk å handle andre steder.

«Bruk byen din»

For noen år siden ble det kjørt igang en kampanje med «Prøv Risør Først». Den ga en effekt for en periode, men har mistet sin effekt for lengst.

– Noen klart å snu fokus til at «jammen jeg prøvde», slik at den ble negativ. Så jeg er ikke så glad i det slagordet lengre. Da er «Bruk byen din!» et bedre slagord.

Samtidig er det en stadig sterkere konkurranse for detaljhandelen fra nettbutikker, noe som kanskje krever at man får opp bevisstheten om viktigheten av lokale, fysiske butikker.

– Nettet tar nok en del fra oss, og det er spesielt en del unge som tror at vi ikke har så godt utvalg som vi faktisk har.

Må være synlige

Samtidig gir nettet også de lokale butikkene muligheter til å vise seg fram, noe Mademoiselle utnytter så godt de kan.

– Alle bruker jo nettet. Og jeg ser jo selv også at jeg følger med på hva andre legger ut av de lokale butikkene, sier Mette Øia, som er lærling hos Mademoiselle.

Hun er sterkt delaktig i at nettopp butikken hun jobber ofte er ute i sosiale medier og viser fra nyhetene som kommer inn.

– Vi har jo tre personer som synes det er gøy med sosiale medier, og det hjelper oss mye, sier Thoresen Røed.