Skal passe på Risør videregående skole

Risør videregående skole var et av stedene som ble besøkt da den politiske toppledelsen i nye Agder kom på besøk torsdag denne uken.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Fylkesordfører Arne Thomassen (H), fylkesvaraordfører Bjørn Ropstad (KrF) og opposisjonsleder Gro Bråten (Ap) var alle med ordfører Per Kristian Lunde rundt på viktige steder for Risør.

– Dette er den første kommunen vi besøker, og vi ønsker å være synlige ute, sier fylkesordfører Arne Thomassen.

Glad for besøk

Risør ordfører, Per Kristian Lunden, var glad for at de tre toppolitikerne fra fylket tok turen til østregionen denne torsdagen.

– Jeg er imponert over at de kom allerede nå, og at vi kan ha en god dialog. Jeg hadde kanskje trodd de skulle sitte inne i Kristiansand, men de har heldigvis tenkt helt omvendt, sier Lunden.

Risør videregående skole var et av stedene som fikk besøk. Etter en samtale med skoleledelse og elever, kunne Arne Thomassen komme med en beroligende melding til alle som frykter skolens eksistens framover.

– Jeg var jo selv med i Aust-Agder fylkesting da det ble vedtatt å opprettholde skolen i Risør selv om det kommer en ny skole i Tvedestrand. Så vi har ingen planer om å legge noe ned. Denne skolen er viktig for både området og ikke minst elevene, sier Thomassen til iRisør.no.

Fra venstre: Gro Bråten, Bjørn Ropstad, Per Kristian Lunden og Arne Thomassen. Foto: Tore Myrberg

Ingen langtidsgaranti

Det er likevel ingen grunn til at de som er forkjempere for Risør vgs. skal senke skuldrene for mye. Fylkesordføreren kan nemlig ikke gi garantier for mer enn denne fireårsperioden.

– Det er denne perioden vi er valgt for og vi kan ikke ta avgjørelser ut over det. Men, det skal også skrives en skolebruksplan, og den pleier å ha en levetid på rundt ti år.

Thomassen er høyrepolitiker, og Høyre har som mål at det skal være fritt skolevalg. Flere mener at dette vil kunne gå ut over skoler slik som den i Risør.

– I forhold til fritt skolevalg er det uansett ikke flertall for det i det sittende fylkestinget, sier Thomassen.

Står ved veiløfte

En annen ting mange har vært spent på, er hvordan det nye fylkestinget i Agder vil forholde seg til løftene fra det siste fylkestinget i Aust-Agder om støtte til utbedringene av Risørveien.

– Denne typen saker får vi hele veien nå, og vi kan ikke gå tilbake på det som ble vedtatt før vi ble slått sammen. Og jeg håper ikke vi har gitt signaler om noe annet.

Thomassen vil heller skryte av det man har fått til i samarbeid mellom flere parter når det gjelder ny E18 på strekningen Grimstad – Dørsdal. Et samarbeid som jo har vært ledet av Risørs ordfører.

– Det fine arbeidet som er gjort har jo nasjonal interesse.

Snakket om utfordringene

Under besøket ble det også tatt på hvilke utfordringer Risør har, og om kulturspørsmål og statusen Risør har i Agder.

Vi stilte fylkesordføreren spørsmål om hvordan det nye Agder kan være med å gjøre noe med levekårene i Risør, slik som barnefattigdommen som er påvist gjennom flere undersøkelser.

– Det er en stor sak, og hadde det vært så enkelt at vi visste hva vi kunne gjort så ville det vært løst. Jeg tenker det hele handler om skole, vei og et variert arbeidsliv. At vi klarer å få de som står utenfor inn i arbeidslivet. Men, vi har ingen fikse ideer på hvordan det skal løses, sier Thomassen.