Det er kun en uke siden risørambulansen fikk på plass sin hjertekompresjonsmaskin. Likevel har ambulansepersonellet allerede fått merke hvor effektiv den er.
Tekst og foto: Tore Myrberg
Gjennom en stor innsamlingsaksjon bidra privatperson, lag, foreninger og klubber til at det kom inn nok penger til å kjøpe en «Lucas» hjertekompresjonsmaskin. Dette er et viktig tilskudd som vil redde liv framover.
– «Lucas» har allerede vært i bruk to ganger i løpet av den første uken vi har hatt den her, forteller Lene Jørgensen ved risørambulansen.
Det er flere fordeler ved at den lokale ambulansen i Risør nå er utstyrt med en hjertekompresjonsmaskin.
– Først og fremst frigjør den hender og vår arbeidskapasitet på stedet. Dessuten sørger den for effektive kompresjoner. Når kompresjoner gjøres manuelt sier man at man skal bytte plass hvert tredje minutt for å holde kvaliteten oppe. Denne maskinen gir stabile, gode kompresjoner, sier Jørgensen.
I tillegg vil man nå kunne fortsette transport mens «Lucas» driver med kompresjoner. Tidligere ville man ha stoppet ambulansen for å gjøre dette manuelt.
– Vi pleier jo å si at man trenger tre personer for å drive avansert hjerteredning. Det handler om kompresjoner, luftveier og medisiner. Nå kan vi begynne med luftveier og medikamenter mye tidligere, sier Emil Knutsen.

Raskt i gang
Jørgensen og Knutsen gir oss en rask demonstrasjon for å vise hvor enkelt det er å bruke maskinen. Fra man åpner sekken til maskinen fungerer tar det 37 sekunder.
– Det tar normalt ikke mer enn et sted mellom 30 og 45 sekunder før den er i gang, avhengig av at vi har fått vekk klærne på vedkommende, sier Jørgensen.
Hun mener det er ekstra viktig at ambulansen i Risør har en slik maskin tilgjengelig, da det tross alt er en transportetappe som må gjennomføres når folk skal fraktes til sykehus.
– En slik hjertekompresjonsmaskin betyr ekstra mye i distriktene.
Imponert over giverne
Grunnlaget for at maskinen er på plass, er innsamlingen iRisør og risørambulansen hadde i vår. Der kom det inn over 145 000 kroner.
– Med ekstra batterier kom sluttregningen på 148 000 kroner, så vi klarte det akkurat. Jeg må jo si det er imponerende at folk bidro med så mange penger i koronatiden. Det var en stund vi trodde at innsamlingen måtte settes på vent, men folk og foreninger stilt opp på en imponerende måte.
Hun tror det viser hvor mye det betyr for folk at risørambulansen er oppdatert både på det faglige og utstyrsmessig.
– Nå håper vi bare det ikke blir alt for mye bruk for den, men vi vet den har god effekt når den trengs, avslutter Lene Jørgensen.