NAV Risør har gode tips til deg som ønsker sommerjobb

Det begynner nesten å bli i seneste laget for de som ønsker seg sommerjobb i 2021. Men, det betyr ikke at man skal la være å prøve.

Tekst: Tore Myrberg  Foto: Markus B. Hansen

Hver sommer får mange ungdommer sitt første møte med arbeidslivet. Hege Kirkhusmo ved NAV i Risør mener det er mer enn pengene som er viktig for de som bruker sommeren til å jobbe.

– Selv om pengene selvsagt betyr mye, har sommerjobben verdi utover lønnsslippen. Du får noe å sette på CV’en, får arbeidserfaring, nye venner, man føler seg til nytte og man bygger nettverk, ramser den lokale NAV-lederen opp som gode grunner.

– Litt i seneste laget

Egentlig burde man søkt sommerjobber for lengst. For enkelte arbeidsgivere er tidlig ute med å sikre seg gode ansatte for hektiske sommermåneder.

– Men er nesten litt sent ute om man søker nå. Søknadsfristene for slikt som sommerjobb i kommunen har allerede gått ut.

Men, det betyr ikke at man skal gi opp. For det er fortsatt ledige sommerjobber å få.

– Og jeg regner med at mange skal feriere i Norge også i sommer, og det blir det behov for flere folk i serverings- og overnattingsbransjen, sier Kirkhusmo.

Gode forberedelser viktig

Nøkkelen til å få drømmesommerjobben ligger i følge henne i gode forberedelser.

– Skriv en god CV som du kan levere sammen med en god søknad. Er det en jobb du virkelig har lyst på, så finn ut mest mulig om arbeidsplassen og kravene til erfaring og kunnskap, slik at du kan spisse søknaden mest mulig inn til nettopp den jobben. Du må rett og slett drive ordentlig research.

Kirkhusmo sier videre at det er viktig å være aktivt ute og jakte jobb, og at man bør bruke alt man har av muligheter.

– Ta helst kontakt med aktuelle arbeidsplasser og be om å få levere en søknad til den som har ansvar for å ansette. I tillegg må du bruke foreldre og slekt for alt de er verdt. Nettverk er veldig viktig.

Hun anbefaler også at du bruker NAV Jobblyst på Facebook og Instagram som kilde til nyttig informasjon.

Ikke bare for skoleelever

Selv om det som regel er skoleelever som er mest aktive med å få seg sommerjobb, håper Hege Kirkhusmo at også de som er arbeidssøkere for øvrig benytter sjansen til å søke på sommerjobber.

– Nå har vi en relativt høy ledighet på rundt fire prosent. Sommerjobb kan være en måte å få et ben innenfor i en bedrift. Så de som er ledige kan ikke bare tenke at de skal søke på faste jobber. Midlertidige jobber er også bra, avslutter hun.