– Den som tenner bålet har ansvaret

Fra 15. april er det generelt bålforbud i utmark. Om du tenner bål i innmark, slik som i hagen, må du være klar over ansvaret du sitter med.

Tekst: Tore Myrberg

Mens de fleste ønsker sol og varme dager, er brannmester Neil Blandford glad for den nedbøren vi har hatt. For det har vært en periode de siste ukene før det blir forbud mot åpen ild i utmark, hvor det har vært tørt.

– Jeg er glad for nedbøren vi fikk, for den roet forholdene litte grann. For det jar jo vært krattbranner i alle retninger rundt Risør før nedbøren kom, sier Blandford til iRisør.no.

Fort gjort å miste kontrollen

Han merker at det er mange som skal få unna bålbrenningen før forbudet trer i kraft.

– Dette er ofte den verste tiden for oss. Og selv om det ikke er så tørt i bakken, er det tørt på toppen. Og det er fort gjort at man mister kontrollen.

Forbudet mot åpen ild i utmark betyr nettopp at man ikke kan ta i bruk åpen ild i skog og mark. Dette inkluderer engangsgriller og bålpanne. Hjemme i egen hage er det imidlertid andre regler som gjelder.

– Man har lov til å lage bål i egen hage, men det er viktig å understreke at det alltid er den som tenner opp som har ansvaret, sier Blandford.

Flere ting å tenke på

Brannmesteren lister opp flere ting man må tenke på dersom man velger å gjøre opp bål i innmark.

– Det er viktig å alltid ha tilgjengelig nok slukkemiddel. Man må også sørge for at man ikke gjør opp ild inn mot brannfarlige områder slik som vegetasjon eller bebyggelse. Også må man ta hensyn til værforholdene, og at det fort kan skifte i forhold til slik som vind.

I forhold til bål er det også miljøhensyn som den som tenner opp må forholde seg til.

– Det er jo ikke lov til å brenne slik som plast, bygningsmaterialer eller annen søppel. Kun hageavfall. Dessuten skal alle bål være slukket til det er mørkt.

Meld inn ditt bål

Tidligere oppfordret brannvesenet folk om å ringe inn til operasjonssentralen for å si i fra om at de skulle tenne opp bål. Melding vil de fortsatt ha, men nå gjennom digitale løsninger.

– Man kan melde inn bål på bål.110agder.no, avslutter Neil Blandford.