Elevene lanserte egen FN-avis

Risør videregående skole er blant de ledende i landet når det gjelder tverrfaglig satsing. Det har blant annet ført til en spennende FN-avis.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Elevene på VG1 media- og kommunikasjon har har de siste to ukene jobbet hardt gjennom BærekraftLAB-metoden for å få på plass FN-avisa. Tuva Hansen ble valgt av de andre til å være redaktør for avisa, og er godt fornøyd med både prosess og produkt.

– Det er jo veldig spennende at vi er noen av de første til å bruke BærekraftLAB-metoden. Og det er jo på tide at blir jobbet med i praksis, og ikke bare er noe vi lærer om teoretisk, sier Hansen til iRisør.no.

Står inne for avisa

Under en presentasjon fredag var det tydelig at temaet «Demokrati og medborgerskap» slår godt an blant ungdommene.

– Det er en engasjert gjeng som det er gøy å jobbe med. De er også veldig flinke, så dette har blitt en bra avis som jeg kan stå inne for, sier den unge redaktøren.

Trykk her for å komme til den nettbaserte avisa fra elevene ved Risør videregående skole

Hun føler samtidig det har vært en lærerik prosess for alle som har vært involvert.

– Jeg har lært mye om klassekameratene og om samarbeid. Sånn som at vi har hatt redaksjonsmøter hvor mange har hatt klare meninger, men hvor vi alltid er venner igjen når diskusjonen er over, sier Tuva Hansen.

Tuva Hansen under presentasjonen av «Delta». Foto: Tore Myrberg

Bra med tverrfaglighet

Noe mange av elevene satte pris på, var at arbeidet var tverrfaglig. Dermed kunne man ha større kontinuitet i arbeidet. De involverte fagene var norsk, samfunnskunnskap, engelsk, mediesamfunnet og medieuttrykk.

– Det fine med det er at vi har kunne jobbe jevnt med prosjektet, og ikke bare noen få timer i uka innen ett fag. Vi har også kommet nærmere hverandre som elever, så dette har også vært godt for klassemiljøet, var blant kommentarene elevene kom med.

Det med tverrfaglighet er også noe som har vært helt vesentlig fra skolens side i prosjektet.

– Vi satser mye på tverrfaglighet, og neste år er vi første skole i Norge som etter tverrfaglig tid på timeplanen, sier Hanne Nøvik.

Trykk her for å komme til den nettbaserte avisa fra elevene ved Risør videregående skole

Nasjonal konkurranse

Nå blir det spennende å se hvordan elevens bidrag når opp i en nasjonal konkurranse i det å skrive en FN-avis.

– Det vi gjør er i samarbeid med FN-sambandet og UiA. Vinklingen fra våre elever har vært på trusler mot demokratiet, og målgruppa er definert til ungdom mellom 16 og 21 år, sier Nøvik.