Trippelsatsing på å få folk ut i naturen

Hope IL satser tungt på å få flere ut på tur i nærområdet. Postplukk, Stolpejakten og Usynlig O, er de tre satsingsområdene.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Turorientering er noe Hope IL har hatt som et tilbud i lange tider. Stolpejakt kom for et par år siden, og fra i år er også Usynlig O på programmet.

– Vi synes det er veldig viktig å få folk ut i naturen, og det er jo nettopp det som er det flotte med orientering. Man kommer seg ut, og det påvirker helsa positivt, sier Mads Henrik Sandnes i Hope IL.

Gjenganger

Postplukk er en fast gjenganger i tilbudet fra Hope IL. Dette er Hope IL sitt navn på den tradisjonelle turorienteringen.

– Det er Bodil og Øystein Lien som står for det for noen og tjuende år. Det er vi veldig takknemlige for. I år er det på to forskjellige kart. Ett her borte Hisåsen, som det har vært de siste årene. Det andre kartet er bortenfor Laget. Postplukk kommer på nye områder hvert år.

Turorientering fungerer slik at man kjøper kartpakker hos Joker Hopestrand, Sørlandet Feriesenter og Sport 1 Risør.

– I fjor tok det seg veldig opp. Da var det over 150 konvolutter som ble solgt. Og vi regner med det i år også, sånn som situasjonen er. Det er heller ikke vanskelig å delta. På turorienteringen er det bra med ledelinjer, men du bør ha med deg kompass slik at du kan lese kartet litt. Det er en fordel.

Kommer i mai

En nykommer for et par år siden var Stolpejakten. Her går man med mobiltelefonen for å finne stolper, og hvor man får poeng ut fra vanskelighetsgrad. For Hope IL er dette tredje sesongen med stolpejakt.

– Det blir i år også. Vi hadde håpet å få litt mer sponsorstøtte fra næringslivet, for stolpejakten koster jo litt. Men, vi skal prøve å få det til i år også, og satser på at det kan komme ut i begynnelsen av mai, sier Sandnes.

I fjor ble Stolpejakten en stor suksess over hele landet, og også Hope IL merket en god økning.

– Det var over 1000 personer registrert som hadde lastet ned appen og brukt den. Noen bare et par, men halvparten var veldig aktive brukere.

Også i år blir det stolpejakt både på Hope og litt nærmere byen. Men, med en endring fra i fjor.

– Det blir kanskje litt mindre ned i sentrum og mer bortenfor Oterlia. Slik at vi kommer nok til å bruke litt mer av naturen der. Det eneste er om vi får noen sponsorer som gjerne vil ha noen poster i sentrum. Da legger vi nok noen poster dit også.

Usynlig nyhet

Årets nyhet gjør orienteringen enda mer digital. For i den skal man lete etter poster som kun finnes på kartet, men ikke fysisk ute i naturen.

– Usynlig O er en mellomting mellom turorientering og stolpejakt. Du laster ned en app som heter «Usynlig O», også må du på forhånd skrive ut kartet. Videre har du appen på aktiv i lomma når du går, og når du kommer til posten så gir telefonen lyd fra seg. Så er du klar for å gå til neste post.

Mads Henrik Sandnes føler Hope IL har truffet innertier med disse tre tilbudene, og det både for turister og lokalbefolkning.

– Det å komme seg ut i naturen er jo det beste du kan gjøre i disse koronatider, og det i noen som ikke er massemønstring. Og alt står ute hele sommerhalvåret, avslutter han.