Munnbind og antibac er med i bilen

Ada Arnesen, Katarina Watts og Elfrida Lyberg. Foto: Sunniva Heistad

Høy musikk og store samlinger er noen av det russen er kjent for. I år blir det annerledes, og dette tar risørrussen alvorlig.

Tekst og foto: Sunniva Heistad

Russetiden er, i år som i fjor, hindret av covid-19 pandemien. Dette fører til tydelig regler og restriksjoner for russen. Risørrussen har derfor vært i kontakt med kommunen angående den russefeiringen de har i møte.

– Lisa Løyte og jeg var i møte med de for en uke siden. Der vi snakka om muligheten for et samarbeid angående hurtigtesting. Vi blir jo litt redd for å gå glipp av russetiden dersom vi må testes. Vi må derfor passe på å ha munnbind og antibac i vanen, sier Ada Arnesen.

Tar ansvar

Russefeiringen i år varer fra 26. april til 13. juni. Dersom man skulle være uheldig å komme i karantene og må teste seg, skal det fremdeles være håp for å feiret russetiden.

– Hvis du skal på en fest, men du føler deg syk, så skal det være greit å være hjemme uten at man føler man går glipp av noe. Derfor har vi forlenget russetiden slik at dette kan være mulig, forteller Elfrida Lyberg.

Russen i år håper å få til den tradisjonelle russedåpen. Dette krever at de ikke får være flere enn 20 stykker, og at de kan holde en meter avstand.

– Vi blir nødt til å være ute. Vi tviler på at vi blir godkjent til å låne et lokale, fordi vi er ikke en kohort. Vi har elever fra både Gjerstad og Vegårshei i våre russegrupper, så derfor vil dette bli vanskelig, sier Katarina Watts.

Positivt

I år er det kun to russegrupper på Risør Videregåendeskole. Dette mener russen er positivt når det gjeller å overholde smittevernreglene når de begynner russetiden.

– Før delte man på drikke når man var ute og rulla i vanene, men nå tenker folk seg en ekstra gang, og blir kanskje litt redde dersom man deler drikke. Dette gjelder også hjernehinnebetennelsen. Nå som vi ikke deler noe, så vil det også være mindre sjans for at noen vil få det, og det er veldig positivt, sier Ada Arnesen.