En uønsket topplassering: På verdenstoppen i føflekkreft

Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder melanom, også kalt føflekkreft – nummer fem i forekomst og nummer to i dødelighet. Men dette er ikke en topplassering vi ønsker å ha!

Tekst: Geir O. Wehus, distriktssjef i Kreftforeningen Agder

Melanom er den mest alvorlige formen for hudkreft og tar over 300 liv i Norge hvert år. Dobbelt så mange menn som kvinner dør av sykdommen; i 2019 var det 182 menn og 98 kvinner som døde av føflekkreft i Norge. Forskjellen mellom kjønnene er alarmerende, og vi må få menn til å bli mer oppmerksomme og sjekke føflekkene sine.

For å få ned dødelighet av melanom, må kreften oppdages tidlig. Det er viktig å lære seg faresignalene for melanom for å oppsøke lege hvis du har en mistenkelig føflekk eller hudforandring – hvis en føflekk endrer form eller farge, vokser, klør eller blør. Husk at det også er viktig å sjekke føflekker på rygg og bakside – få gjerne en du kjenner til å ta en titt. Eller be fastlegen gjøre det. Det kan redde livet ditt.

Føflekkreft er dessverre en vanlig kreftform i Norge med over 2300 nye tilfeller i 2019, og en kreftform som stadig flere får. Det siste tiåret har det vært en økning på nesten 10.000 flere tilfeller av føflekkreft, sammenlignet med forrige tiår. Det skyldes at vi er mer ute i sola, reiser ofte til varmere strøk, bruker solarium og at mange har en hudtype som lett blir brent. Vi bor i et land med lite sol, og når sola endelig kommer, vil vi ha mest mulig på kort tid. Sola er bra for helsen i små mengder, men vi må altså unngå å bli solbrent. 9 av 10 tilfeller av hudkreft skyldes intens sol og solarium, og mange tilfeller kan derfor forebygges.

Tall fra Kreftregisteret viser nå en nedgang i antall melanomtilfeller under korona. Det bekymrer oss, fordi det kan bety at mange har unngått eller utsatt å gå til legen med mistanke om kreft. En ny Omnibus-undersøkelse bekrefter dette: 15 prosent sier at de har hatt en hudforandring de mistenkte kunne være hudkreft i løpet av det siste året. Under halvparten av disse bestilte legetime raskt. Konsekvensen kan bli at mange oppdager sin kreftsykdom sent og dermed må gjennom en tøffere behandling eller får dårligere prognoser. Derfor kan vi ikke få sagt det tydelig nok: Ta symptomer på hudforandringer på alvor!

Heldigvis er føflekkreft en kreftform som kan forebygges med gode solvaner, og ikke minst er den ganske enkel å behandle – hvis den oppdages tidlig. Tidlig oppdagelse kan bety forskjell på liv og død. I forbindelse med Hudkreftdagen 2021 vil Kreftforeningen derfor sammen med Melanomforeningen og Hudlegeforeningen bidra til større bevissthet om føflekkreft: Følg med på forandringer og gå til legen. Forandring fryder ikke, og ingen brunfarge er verdt å få kreft for. Hjelp oss å komme ned fra den dystre topplasseringen!

Forhåndsvisning av bilde
Geir O. Wehus, distriktssjef i Kreftforeningen Agder