Jubler over 150 000 – håper på byggestart i sommer

Medlemmene i Risør Havbaderforening smiler bredt etter at et overveldende flertall i bystyret vedtok å bevilge 150 000 kroner til bygging av flytende badstue.

Tekst: Tore Myrberg  Tegning: Einar Myraker

Foreningen er godt i gang med innsamlingen til byggingen, og tror pengene fra bystyret har dobbelt effekt.

– Det har en enorm verdi for oss, kommunal støtte utløser en synergieffekt som gjør at det blir lettere å få tildelt midler fra andre steder. Det styrker søknaden vår og viser at folk har tro på prosjektet vårt, sier styreleder Frida Fred Dørsdal i Risør Havbaderforening til iRisør.no.

Merker prishopp

Hun er ekstra glad for at det var så samlet støtte til prosjektet.

– Nesten et helt samlet bystyre, med unntak av en representant, valgte å gi oss tilskuddet. Det er stor stas for oss at det er tverrpolitisk enighet om at vi har et godt prosjekt. Vi opplevde også fra alle de fine innleggene i Bystyret, at de heiet oss frem og at det var en samlet enighet om at dette er et godt utviklingstiltak som styrker byen vår. Det betyr mye for oss initiativtakere som jobber seine kveldstimer for å få dette i havn og få denne støtten, og det har definitivt blåst nytt liv i seilene, sier styrelederen.

Fred Dørsdal forteller videre at man nå har kommet ca. halvveis i innsamling. Samtidig har havbaderforeningen merker det samme som andre med byggeprosjekter, nemlig at prisene på byggevarer har steget.

– Det gjør at prosjektet har blitt enda litt dyrere, men flyteelementer til badstuen ble bestilt rett etter at bystyret sa ja, så vi håper å være i gang med byggingen av selve flåten i løpet av sommeren.

Søker flere steder

For å få det hele til å gå rundt økonomisk har det blitt sendt søknader til en rekke steder som er kjent for å bidra til gode prosjekter. Det gjelder blant annet Sparebanken Sør, LOS og Solo-fondet.

– Men, de stedene har vi ikke fått svar så langt. Det er mange som søker, så vi krysser fingrene. Vi er nok også helt avhengig av at privatpersoner og bedrifter i Risør og omegn vil være med på kronerullingen.

I tillegg er foreningen godt i gang med en kronerulling gjennom Østre Agder Sparebanks løsning med lokalverdi.no. Her har man som mål å samle inn 425 000 kroner, og har allerede over 193 000 på plass.

Trykk her for å komme til innsamlingssiden 

Holder ekstraordinært årsmøte

Som forening satses det også på at man skal få mange med på laget, slik at økonomien også går rundt når anlegget er i gang. Hvor stort potensialet er i medlemsvervingen, synes Frida Fred Dørsdal det er vanskelig å si noe om.

– Det er selvsagt vanskelig å estimere, men ut fra lignende badstukonsepter i andre byer ser vi at det fort blir veldig populært. Vi håper mange ønsker å tegne et medlemskap, men vi regner også med at tilreisende vil benytte seg av badstuen når de er her, uten å bli medlemmer. Andre byer vi har kommunisert med melder om at det er fullbooket nesten hver eneste dag.

Allerede lørdag om en drøy uke trappes medlemsvervingen opp når det avholdes ekstraordinært årsmøte på Kastellet.

– Der skal vi fastsette medlemskontingenten, så vi håper mange nysgjerrige møter opp.

Satser på nyttårsbad

Selv om 150 000 kroner fra kommunen er et godt tilskudd, er det en vei fram før havbaderne har en badstue på Solsiden i Risør. Samtidig er jo dette med tid relativt.

– Avhengig av finansiering og dugnadsånd, håper vi å være ferdig til nyttårsbadet, men blir det påske 2022 så kommer vi også til å være svært fornøyde. Vi setter i gang med dugnad nå i løpet av sommeren og håper mange har lyst til å være med å bygge.

For det er flere måter man kan bidra med dersom man ønsker å få på plass en badstue så raskt som mulig.

– Noen hendige hender og godt pågangsmot er like kjærkomment bidrag som rene penger og vi håper at vi blir en fin gjeng som kan kose oss med å bygge sammen. Ta gjerne kontakt hvis du vil være med, er den avsluttende oppfordringen fra Frida Fred Dørsdal i Risør Havbaderforening.