Hvor blir av regnbueflaggene i Risør?

I dette leserinnlegget etterlyser Andreas Haugland Ausland regnbueflagget i Risør under den internasjonale «Pridemåneden».

Hvor blir av regnbueflaggene i Risør?

Juni er den internasjonale Pridemåneden og i de fleste kommuner rundt om i Norge flagges det med regnbueflagg i hele juni måned. Med noen unntak! Nemlig de fleste sørlandskommuner.

Etter nynazistenes bannere «knus homolobbyen!» mot Skeive Sørlandsdager i Kristiansand i 2016, valgte Risør kommune å flagge med regnbueflagg utenfor Risørhuset under Skeive Sørlandsdager som er en uke i august. Dette har vært et utrolig viktig virkemiddel som signaliserte at i Risør er alle velkommen akkurat som de er og vi godtar ikke utenforskap eller hat mot noen.

Nå mener jeg at tiden er inne for at vi i Risør, som de fleste andre kommuner i Norge, flagger med regnbueflagg i hele juni i tillegg til under Skeive Sørlandsdager i august. Jeg mener at det burde vært flagget på Torvet og på Risørhuset sånn det er godt synlig for alle i hele byen. Når det kommer så mye turister fra kommuner som flagger med regnbueflagg, så mener jeg at det gir uheldige signaler om vårt forhold til skeive når våre flaggstenger står tomme, mens i deres hjemkommune flagges det for fullt. Det at vi ikke har regnbueflagget oppe i juni mener jeg at bidrar til å holde liv i fortellingen om at skeive har det vanskelig i bibelbeltet på Sørlandet, som for mange stemmer fremdeles.

Selv om det har blitt mye bedre i Norge nå enn bare for 10 år siden er dessverre ikke bra nok i Agder. Jeg mener vi må ta et skikkelig krafttak for å endre på dette. For fremdeles blir skeive slått ned, fremdeles blir skeive utsatt for konverteringsterapi, fremdeles opplever skeive å bli utstøtt av religiøse menigheter, fremdeles opplever skeive hat og diskriminering og fremdeles tar folk sitt eget liv pga legning i Agder. Dette er alvorlig og når Agder attpåtil har politikere som politianmelder ordføreren pga flagging med regnbueflagg, foreldre som tar ut barna fra skolen fordi man lærer om han, hun og hen og ungdom som flytter (flykter) fra Agder til de store byene fordi man opplever å bli utstøtt av familie, venner og/eller menigheter.

Selv har jeg opplevd å blir utsatt hatprat og trusler om å bli slått ned under Kammermusikken 2019 bare fordi jeg er åpen homofil og kjemper for skeives rettigheter. Det er så ugreit og en utrolig vond følelse som sitter i kroppen i lang til etter på.

Med så mange historier om hat og utenforskap pga legning i vårt eget fylke er vi nødt til å markere pride i kampen for å få være akkurat den man er og elske den man vil. Derfor er det så viktig med prideflagg i juni måned i tillegg til Skeive Sørlandsdager i august.

Jeg håper at ordføreren og kommunen tar tak i dette og får opp et flagg på Torvet og eventuelle andre steder innen veldig kort tid. Og viss ikke så forventer jeg at kommunen svarer på hvorfor de ikke flagger med Regnbueflagg i juni, når resten av Norge gjør det. For selv om vi flagger i august er det like viktig å gjøre det da hele Norge gjør det.

Andreas Haugland Ausland