Satte ny salgsrekord i forrige uke

Maria Kildahl hadde forventet mange kunder til Vinmonopolet i sommer. Mandag i forrige uke var det så mange, at man satte ny salgsrekord.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Det regelrett kokte i Risør mandag for snart to uker siden, og mange av de besøkende la turen innom Vinmonopolet i Havnegata.

– Det var skikkelig heftig med kø fra morgen til kveld. Uke 28 og 29 er jo store hvert år, men den dagen solgte vi neste 2 700 liter, forteller Kildahl, som er butikksjef for Vinmonopolet både i Risør og på Brokelandsheia.

Høyt trykk hele sommeren

Visst nok hadde man troen på en gjentagelse fra sommeren i fjor. Nå ser man at årets sommer har tatt mange Vinmonopol til nye høyder.

– Det er jo ikke bare her i Risør det er rekordsommer, men hos mange av de klassiske sommerturist-polene. Vi trodde det skulle være som i fjor, men det har kommet enda flere kunder i år.

For å illustrere mengden regner Kildahl over hvor mange paller med drikke de har mottatt i Risør så langt i juli.

– Med det som kom nå denne torsdagen så er vi oppe i 120 europaller. Og vi driver jo ikke med brød eller doruller, kun drikkevarer.

Mest lett

Kildahl trenger ikke regne over noe som helst for å svare på hva det går mest av i sommervarmen. Det svaret gir seg selv.

– Det er hvitvin det går mest av. Men, vi selger også mye av «lette bobler» og rosé. Det handler om at man er på Sørlandet hvor det er varmt og hvor det går mye i sjømat. Vi merker at en del kunder bestiller dyrere vin enn det som har vært vanlig.

Men, det er på mer enn en måte kundene jakter lette varer.

– Mange kjøper varer med plastemballasje, poser, og små bokser. Det handler nok om at det er mer praktisk å ha med i båt, bobil eller på tur generelt, sier Maria Kildahl.

Viktig med god sommer

For den lokale butikksjefen er det viktig at man har et godt salg om sommeren. For resten av året har ikke samme tall å vise til.

– En butikk som den i Risør ville fort vært stengt mandager om vi ikke hadde hatt sommersesongen. Så den er viktig. Samtidig har vi merket at det er flere gjester som er her mer hele året.

På spørsmål om man nå lengter tilbake til før pandemien, og et hakk roligere sommer, er imidlertid Maria Kildahl klar.

– Jeg synes slik vi har det nå er morsommere!