Internasjonal freds-delegasjon på Risør-besøk

Ordfører Per Kristian Lunden kunne denne uka motta en internasjonal fredsdelegasjon i Risør rådhus.

Organisasjonen «Bike for Peace» ledet av aktivisten Tore Nærland hadde samlet sykkelfeltet med «Mayors for Peace» med tidligere ordførere Kåre Preben Hegland (Kragerø) og Thore Vestby (Drøbak) i spissen. Men det mest prominente gjesten var nok Kasakhstans ambassadør i Oslo Yerkin Akhinzhanov. Også han en fredsaktivist.

Risør kommune har vært medlem av «Mayors for Peace» siden 2009 og for ett år siden vedtok også bystyret å støtte ICAN Cities Appeal som å støtte den internasjonale kampen mot atomvåpen.

Ordføreren hadde et eget møte med ambassadør Yerkin Akhinzhanov før syklistene ankom Risør. Et stort område i Kasakhstan ble i Sovet-tiden brukt til atomprøvesprengninger og det har gjort kasakhstanerne til innbitte motstandere av atomvåpen fortalte ambassadøren. Han la ellers vekt på felles interesser rundt olje- og gassproduksjon. Dette er så vidt jeg kan forstå det første «offisielle» besøk fra Kasakhstan til Risør. Vi har avtalt å holde kontakten, så får vi se om det finner muligheter for samarbeid av ulike slag. Vi fikk i alle fall diskutert hvordan vi organiserer vårt lokaldemokrati og det vakte interesse for et land som er mye mer sentralstyrt enn vårt, sier ordfører Per Kr. Lunden.