Blir spektakulært innerst i Risør havn mandag

Førstkommende mandag blir det stor feiring av Lostjenesten i Risør. Blant annet skal den nesten 42 meter lange «Gamle Oksøy» legge til innerst i havna.

Det hele skjer i forbindelse med at lostjeneste feirer sitt 300-årsjubileum, og det blir musikk, åpent skip og foredrag som publikum kan få med seg. Ett av disse foredragene er med vår egen Arne Lindstøl.

– Det blir verftshistorien, men også om losbåtbyggingen som Lindstøl Skip gjennom en del tiår har gjort i Risør. Det blir en historiefortelling, noen bilder og et par kort videosnutter som både forteller litt om fortid og muligens noe om framtid, sier Arne Lindstøl til vår søsteravis

Har bygd en del

For det er ingen tvil om at Lindstøl Skip har en tett tilknytning opp mot losbåtene.

– Vi har bygd en god del losbåter på Holmen på 90-årene, sier Lindstøl.

I tillegg til Lindstøl er det også et loshistorisk foredrag med Espen Frøysland fra Kystverkmusene.

– Blir helt magisk

Rune Nylund Larsen i det lokale Kystlaget, synes det er ekstra morsomt at man har fått denne markeringen til Risør.

– Veldig mange losbåter er jo bygd i risørdistriktet. Jeg tror det er snakk om 300 losbåter i hvert fall. Vi har hele linja fra de tidlige losbåtene og fram til båtene Arne snakker om på 90-tallet. Vi skulle jo hatt et nasjonalt åpningsprogram i fjor, men det satte korona stopp for. Dette skal likevel bli et veldig fint arrangement her i Risør, sier Nylund Larsen.

Han gleder seg til «Gamle Oksøy» rundt klokken 16:30 førstkommende mandag skal gli inn havna for å legge til helt innerst.

– Vi får en musiker, Tore Ljøkel, som skal stå for det musikalske. Det vil bli magisk når båten kommer inn med ham på «monkey deck», hvor han skal spille og lage et lydbilde mens den legger til her i Risør. Det blir jo også åpen båt med utstilling om bord i perioden fram til foredragene begynner i Frelsesarmeens lokaler klokken 18.

Vil synes god

For de som var til stede under årets Trebåtdager for et par uker siden, vil «Gamle Oksøy» være et hyggelig bekjentskap. Under disse dagene lå skipet ute ved Damskipsbrygga. Denne gangen skal skipet tas helt inn til innerst i Strandgata.

– Vi synes vi har et godt program, og det blir virkelig en jobb å få «Gamle Oksøy» så langt inn i havna. Samtidig så blir det veldig spektakulært. Den vil synes veldig godt i byen på denne måten, og vi håper at det vil føre til både at folk har lyst til å gå om bord og at de har lyst til å delta i de tingene som skjer, sier Kari-Anne Røisland.

Hun håper dette arrangementet skal favne flere enn de som bor i Risør.

– «Gamle Oksøy» skal etter besøket i Risør gå videre til Kristiansand, og har ingen andre stopp før det. Så vi håper å favne også folk fra slik som Tvedestrand og Arendal til arrangementet mandag ettermiddag og kveld. Dette blant annet gjennom å spre dette gjennom Kystlagene.

Har ca. 40 plasser

Alt skal foregå med godt smittevern. Det kan bety at det blir rift om plassene i Frelsesarmeens lokaler når det skal holdes foredrag. Ikke minst når Arne Lindstøl er blant foredragsholderne.

– Vi må tenke litt igjennom dette, slik at de som melder seg på vet de får plass, samtidig som vi jo ønsker at det skal være mulig å komme også for de litt mer impulsive. Det er rundt 40 plasser i lokalene.

Uansett vil det for folk flest være mulig å ta del i feiringen gjennom det som skjer rundt «Gamle Oksøy».