Vil ha bedre kollektivt tilbud

Andreas Haugland Ausland (SV) har sendt oss dette leserinnlegget om kollektivtilbudet mellom Risør og Gjerstad:

Ønsker større satsing på kollektivt mellom Risør og Gjerstad

For oss som må bruke kollektivt er dagens situasjon for å komme seg fra byen og opp til Gjerstad stasjon helt uhørt. I Norge ber man folk bruke mer kollektivt, men hvordan kan man forvente det når det går kun 4 busser til og fra Risør sentrum til Gjerstad stasjon så er det umulig å bruke kollektivt til tog.

Onsdag 22. september går det fire busser fra Risør til Gjerstad stasjon. Første buss går klokka 13:15 fra Risør torv og siste buss går klokka 16:17. Om du så skal fra stasjonen til Risør Torv går første buss klokka 06:08 og siste buss 14:08. Altså er du avhengig at noen kjører en minst en vei. Det mener jeg er uakseptabelt i en verden der FN har trykka på rødalarm i klimakampen.

I januar 2020 skrev jeg og Senterungdommen (mitt tidligere parti) (https://www.irisor.no/2020/02/02/senterungdommen-onsker-bedre-busstilbud/) at vi burde ha flere busser fra Risør sentrum til Gjerstad stasjon. Nå 1 ½ år senere er det ikke blitt noe bedre, tvert imot. Det er ikke særlig praktisk for alle de som ønsker å ta miljøvennlige valg eller ikke har lappen av mange forskjellige grunner.

Å ja, jeg er fullstendig klar over at det ofte er ganske tomt på bussen fra Risør til Gjerstad, men man kan ikke legge den ruta før man har funnet et bedre alternativ. Det er mange måter å få til dette samtidig som det er lønnsomt. I andre kommuner og fylker har man for eksempel togtaxi (altså billig taxi til toget) og andre steder kan man bestille transport på forhånd slik at man vet hvor mange eller hvor få som trenger transport. Da slipper man tomme busser og man får kollektiv transport til folk. Og går ruta fra Gjerstad stasjon, nedenom Søndeled og til Risør er store deler av Risør, Søndeled og Gjerstad dekt.

Jeg ber både lokalpolitikere og fylkespolitikere om å ta opp saken og stille krav og komme med ideer til bedring til AKT og/eller Vy. Dette tilbudet er sårt trengt både fra Risør til Gjerstad og fra Tvedestrand til Vegårshei.